Eerdse Molen

 

Eerdse Molen

 St. Antonius molen (Eerdse molen)

 

Thuiskomen voor Amerikaanse veteranen. Levende geschiedenis voor jonge scholieren. Nostalgische beleving voor toeristen. Industriële bakermat van de Brabantse voedingsindustrie. Zeldzame korenmolen. Dat allemaal is de St. Antonius molen in Eerde. Deze molen verbindt als geen ander regionale historie, wereldgeschiedenis en ecologisch ambachtelijk verleden.

 

De St. Antonius molen dateert uit 1883. Het is een molen met een bijzondere geschiedenis.  Hij heeft aan de bakermat gestaan van de mengvoederindustrie in Veghel. De molen heeft tevens een aantal unieke kenmerken, waaronder de taillering in de romp, het voor Brabant bijzondere gietijzeren neutenkruiwerk en de imposante industriële voorbouw met troggewelven.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de molen tijdens Operatie Market Garden een zeer belangrijke rol vervuld. Op 17 september 1944 was het in Eerde waar de eerste (Amerikaanse) parachutisten voet zetten op Nederlandse bodem. De molen is als observatiepost gebruikt en tussen 17 en 24 september in totaal 6 maal veroverd en heroverd door de Amerikanen en de Duitsers.

Op 24 september 1944 is de molen door Duitse beschietingen zwaar gehavend geraakt. In 1946 is het bovenste gedeelte gesloopt en is er een plat dak op de romp geplaatst.

 

In 2001 is “Stichting Eerdse Molen” opgericht met als doelstelling dat de molen weer gerestaureerd werd naar de staat van vóór de beschietingen in 1944. Terug naar de staat zoals onze bevrijders hem gekend hebben, een werkende molen. Een historisch voorbeeld voor de Nederlandse maalderij en als oorlogsmonument. De St. Antonius molen is een gemeentelijk en een Rijksmonument en sinds 17 september 2011 weer in oude glorie operationeel.  

De Eerdse zandduinen, het Vlagheide-gebied (die als dropzone voor de parachutisten diende) alsook de naastgelegen bolakker waren en zijn nog steeds een belangrijke eenheid met de molen. Ook de historie van het Duits lijntje en het oude vliegveld zijn onlosmakelijk verbonden met de molen. Recreanten en toeristen met zowel aandacht voor de natuur als cultuurhistorie en geschiedenis komen in dit gebied volledig aan hun trekken. Bezoek daarom de molen en/of het (WO2) Geronimo museum in de molen met zeer persoonlijke items en verhalen. 

Voor meer informatie: www.eerdsemolen.nl